• | Továbbiak

Magyarország - a Kárpát-medence egyik legnagyobb vízgyűjtő területe


Ahhoz, hogy mindenki számára világos legyen milyen jelentősséggel bír az Aquarius Élményfürdőnek, a Parkfürdőnek és a Fürdőháznak 2012-ben adott
Országos Gyógyfürdő minősítés, illetve a Júlia fürdőnek adott regionális gyógyfürdő minősítés és értékeljük azt a csodálatos lehetőséget amit termál- és gyógyvizeink adnak, érdemes tisztában lenni néhány ténnyel és fogalommal. Mindenek előtt említsük meg azt a Kárpát-medence földrajzi adottságából adódó figyelemreméltó tényt, hogy hazánk felületének 4/5 része alatt termálvíz van. Ezzel az adattal a világ első három országa közé tartozunk! Viccesen mondva, ha bárhol lefúrunk mélyen valahol szinte biztos, hogy termálvíz fog feltörni.De mi is az a termálvíz?

Definíció szerint a 25 foknál spontán nagyobb hővel bíró természetes vizet termálvíznek hívunk. A gyógyvíz fogalmat pedig olyan ásványvíz esetében használhatjuk, melynek bizonyított gyógyhatása van. Orvosi értelemben ásványvízről akkor beszélhetünk, ha a víz literenként legalább 1000 mg oldott ásványi anyagot tartalmaz, vagy valamilyen mikroelemből nagy mennyiség található benne. Gyógyászati célra a termálvíz hőhatását illetve a gyógyvíz ásványi anyag összetételét használjuk fel a víz természetes fizikai hatásai mellett.


Azt a folyamatot, amikor a kezelés alatt álló személy vízbe merül immerziónak hívjuk. Ilyenkor jellegzetes változások jönnek létre mind a cardiovascularis (keringési), mind a mozgásszervi rendszerben. Emelkedik a kisvérköri és centrális vérnyomás, változik a vese keringése, továbbá az izomzatok megnyúlnak, relaxálódnak. Kihasználva a víz felhajtó erejét egy nyakig történő merülés során gyakorlatilag a test tömegének 90 %-a elvész. A gerinc és egyéb fájdalmas, degeneratív izületi betegségek kezelésében van ennek nagy jelentősége, amikor szinte fellélegeznek a gyakran túlsúlyos betegek csontjai, izületei. Ugyanakkor a nagyobb közegellenállással bíró vízben végzett torna az izületek tehermentesítése mellett lényegesen jobban erősíti az izomzatot. A műtéteket vagy valamilyen sérülést (pl csonttörést vagy izomsérülést) követő rehabilitációban a víz ezen tulajdonságait használjuk ki. Víz alatti mozgásterápiát indifferens, tehát 34-36 fokos vízben végzünk, az ennél alacsonyabb hőmérséklet esetében hypotermikus az ennél melegebb víz esetében hypertermikus hőhatásről beszélünk. A 36 foknál melegebb víz például kifejezett fájdalomcsillapító és izomlazító hatással bír.

Szakmámból adódóan kiemelném azon ortopédiai elektív műtétek után, mint a csípő- és térprotézis beültetések után napjainkban egyre gyakrabban alkalmazott gyógyfürdő utókezeléseket, ahol megfelelően kialakított hotelszolgálattal és személyzettel hihetetlenül kultúráltan és hatékonyan lehet a betegek rehabilitációját végezni.

Ha fűrdőkúráról beszélünk akkor legalább 15 kezelésre kell gondolnunk, kezelésenként 20-40 perc időtartammal. A fürdőreakció általában a kúra 4.-8. napján van. Ilyenkor bizonyos panaszok átmeneti jelentkezésére lehet számítani, de megváltozhat néhány gyulladásos labor paraméter is.

Összefoglalva a gyógyfürdő kezelés ragyogó lehetőség a reumatikus és egyéb mozgásszervi betegségek kezelésében, ahol a víz fizikai hatása mellett az ásványi anyagok és ionok (jód, bróm, nátrium-klorid stb.) felszívódásával és egy további komplex fizikoterápiás hatással számolunk.
Használják a gyógyvizeink nyújtotta lehetőségeket bátran, melyeket jó szívvel ajánlok Önöknek!

Jó egészséget kívánok!
Ifj. Dr. Noviczki Miklós

 

A gyógy-termálkutak vizeinek általános összetétele
Kálium K+ 19,1 mg
Nátrium Na+ 1136 mg
Ammónium NH4+ 205 mg
Kalcium Ca2+ 23,6 mg
Magnézium Mg2+ 4,3 mg
Vas Fe2+ 0,37 mg
Mangán Mn2+ Nem mutatható ki
A kationok összege:
1172 mg
Nitrát NO3- Nem mutatható ki
Nitrit NO2- Nem mutatható ki
Klorid Cl- 1460 mg
Bromid Br 3,62 mg
Jodid J- 0,92 mg
Fluorid F- 0,74 mg
Szulfát SO42- Nem mutatható ki
Hidrogénkarbonát HCO3- 632 mg
Szulfid S2- -
Összes foszfát PO43- 0,08 mg
Az anionok összege:
2115,2 mg
Metaborsav HBO2 45,2 mg
Metakovasav H2SiO3 41,6 mg
Szabad szénsav CO2 -
Arzén As 0,012 mg

A víz legfontosabb összetevői: nátrium-kloridos, jódos, brómos, vasas víz.
A fürdők vízellátását biztosító mélyfúrású kutak kivitelezője és azok hatásának első felfedezője Pávai Vajna Ferenc volt,aki Hajdúszoboszlót is nevessé tette. A jódos, brómos és a sok oldott sót tartalmazó gyógyvíz, amely 49-52 Celsius fok hőmérsékletű, mozgásszervi, reumatikus nőgyógyászati, izületi betegségek, gerincbetegségek, utókezelés, rehabilitáció esetén javasolt.

A jódos, brómos, konyhasós gyógyvíz elsősorban reumatikus, idült mozgásszervi betegségek gyógyítására alkalmas. Ide tartoznak a  kopásos, degeneratív  gerinc és izületi betegségek, gyulladásos reumatológiai kórképek idült állapotai, lágyrészreumatizmusok. Jótékony  hatású sérüléseket követő ún. posttraumás  állapotok, ortopédiai műtéteket követő utókezelés esetén.

A jódos brómos fürdőkúra jótékony hatása  egyes krónikus nőgyőgyászati és néhány  bőrgyógyászati eredetű megbetegedés (ekcéma, pikkelysömör) kezelése során is észlelhető.
www.sostort.hu
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001- 2014. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu